Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, ο Άρτος-Δράση έχει βοηθήσει περίπου 7.000 οικογένειες, 21.000 άτομα περίπου ανά έτος λειτουργίας. Έχει μεταφέρει και διανέμει 1.250.000 κιλά τροφίμων600.000 μερίδες φαγητού και 800 τόνους επίπλων σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη. Διανείμαμε επίσης περίπου 950 τόνους ρουχισμού. Η αξία των αγαθών εκτιμάται στα €4.000.000, με διοικητικά έξοδα που δεν ξεπερνούν τα €200.000, δηλαδή μια σχέση 1:20.

Τα χρόνια που η οικονομική κρίση “χτύπησε” και στην Ελλάδα, Ο Άρτος Δράση ανέλαβε αξιολογότατη δράση που μπορεί επιγραμματικά να περιγραφεί ως εξής:

Λειτούργησε όλα τα κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης:

 • 6 στην Αττική (Κέντρο Αθηνών, Ασπρόπυργος, Μαγούλα, Πέραμα, Αγ. Δημήτριος, Ηλιούπολη)
 • 1 Θεσσαλονίκη
 • 1 Ιωάννινα
 • 1 Χαλκιδική

Οργάνωσε και λειτούργησε δύο συσσίτια το ένα στον Ασπρόπυργο και τα άλλο στην Ηλιούπολη με παραγωγή 1000 μερίδων ανά ημέρα. Προκειμένου το φαγητό που διένειμε με την υποστήριξη άλλων ΜΚΟ να διατηρείται σε ελεγχόμενες και ασφαλείς συνθήκες, επέλεξε οι μαγειρεμένες μερίδες να καταψύχονται σε βαθιά ψύξη.

Ζήτησε και έλαβε βοήθεια από το Πολεμικό Ναυτικό, την Αεροπορική βάση Ελευσίνας, τα Supermarket Lidl και Κρητικός, και έλαβε βοήθεια από πολλές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις και Ιδρύματα -Σταύρος Νιάρχος, Μποδοσάκη κ.α.)

Η συγκέντρωση τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης σημείωσε τεράστια αύξηση όπως φαίνεται και στα γραφήματα.

Το Σωματείο

Υποστήριξε χιλιάδες (κυρίως Έλληνες) που βρέθηκαν να αγωνίζονται σε συνθήκες δύσκολες και χωρίς προηγούμενο.

Σταδιακά, η βοήθεια μειώθηκε λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης και φτάσαμε στο 2017 όπου λειτουργούμε μέχρι και σήμερα (2020) με μειωμένη προσφορά, σε σχέση με το παρελθόν αλλά τόσο άμεση και χρήσιμη στις σημερινές συνθήκες.

1998: Ίδρυση του Άρτος-Δράση

1998-1999: Πρωταγωνιστούμε στον αγώνα επιβίωσης των Κούρδων της πλατείας Κουμουνδούρου

1999: Υποστήριξη καταυλισμού 600 τσιγγάνων στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης – ο Άρτος-Δράση υιοθετεί επίσης τον καταυλισμό των Άνω Λιοσίων κατά τη διάρκεια των σεισμών

1998-2002: Υποστήριξη ανηλίκων (“παιδιά των φαναριών”) στην εκπαίδευσή τους και των οικογενειών τους στο Γκάζι και στον Κεραμεικό

1998-2013: Υποστήριξη εξαρτημένων ατόμων στην απόφασή τους να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης καθώς και στο στάδιο της επανένταξης

1998-2013: Διοργάνωση πρακτικών σεμιναρίων για την εφαρμογή του Εθελοντισμού

1998-2014: Συνεργασία με τη Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών για την παραλαβή, μεταφορά και διανομή 450.000 κιλών άρτου και αρτοσκευασμάτων σε ιδρύματα ή άλλους φορείς

2000-2003: Λειτουργία προγράμματος στέγασης για πολυμελείς άπορες οικογένειες με πληρωμή ενοικίου και συνολική υποστήριξη τους από εθελοντές μας

2001-2002: Υποστηρίζουμε χιλιάδες νεαρής ηλικίας Αφγανούς που ζουν γύρω από το Πεδίο Άρεως

2008: Δημιουργία Κέντρου Σίτισης και Ανθρώπινης Υποστήριξης Ασπροπύργου

2010: Δημιουργία Κέντρου Σίτισης και Ανθρώπινης Υποστήριξης Ηλιούπολης

2011: Δημιουργία Κέντρου Σίτισης και Ανθρώπινης Υποστήριξης Περάματος

2013: Δημιουργία Κέντρου Σίτισης και Ανθρώπινης Υποστήριξης Χαλκιδικής

2014-2019 : Λειτούργησε όλα τα κέντρα Ανθρώπινης Υποστήριξης, οργάνωσε και λειτούργησε δύο συσσίτια (βλ. λεπτομέρειες παραπάνω), ζήτησε και έλαβε βοήθεια από οργανισμούς, supermarkets, και φιλανθρωπικές οργανώσεις και συγκέντρωσε τρόφιμα και άλλα είδη ανάγκης για τη βοήθεια συνανθρώπων μας που δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα.

2020: Λειτουργούμε σήμερα υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης και πανδημίας τα κέντρα Ανθρώπινης υποστήριξης στα κάτωθι σημεία:

 • Κέντρο Αθήνας
 • Ασπρόπυργος
 • Θεσσαλονίκη
 • Ιωάννινα
 • Πέραμα (μερικώς)
 • Χαλκιδική (μερικώς)

Το δίκτυο εθελοντών μας ενεργοποιείται στις παρακάτω γειτονιές:

 • Αγ. Παρασκευή
 • Ηλιούπολη
 • Παγκράτι
 • και αλλού

– Επίσης διαθέτουμε (εν  λειτουργία) δύο φορτηγά αυτοκίνητα τύπου Βαν και ένα αυτοκίνητο επιβατηγό ΙΧ για συλλογή / μεταφορά και διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

– Συνεχίζουμε την διανομή τροφίμων, ρουχισμού, επίπλων, συσκευών, τα οποία συγκεντρώνουμε σε ενοικιαζόμενη αποθήκη.

– Εξυπηρετούμε τους υποστηριζόμενους βοηθώντας τους με την εξεύρεση εργασίας, αντιμετώπιση / κατεύθυνση για προβλήματα υγείας, επαφή και επίλυση προβλημάτων σε ό,τι έχει σχέση με τη διεκπεραίωση που έχουν σε δημόσιες υπηρεσίες και πολλά άλλα προσωπικά ζητήματα και πολύ δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας.

– Βάλαμε τις βάσεις για την ίδρυση δύο επιπλέον ΜΚΟ με τις οποίες συνεργαζόμαστε.

Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε συμβάλει και θα συνεχίζουμε να συμβάλουμε θετικά στην επιβίωση ανθρώπων που πραγματικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και να τα “βγάλουν πέρα”.