Εκδήλωση ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ – Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Εγινε η  εκδήλωση στο Α.Π.Θ. στην Αίθουσα Τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διήρκεσε από τις 9:00 – 15:00 την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011. Η ομιλία μας τοποθετήθηκε  στην 2η ενότητα δηλαδή μεταξύ 11:30 – 12:45 μαζί με άλλους 2 ομιλητές και είναι η κάτωθι :

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ - ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

“Αγαπητές κυρίες και κύριοι,

Ο εθελοντισμός  (δηλαδή η προσφορά χωρίς αντάλλαγμα) είναι η έκφραση του καθήκοντος που αισθάνεται ο άνθρωπος να βοηθήσει την Δημιουργία , δηλ τον άλλο Άνθρωπο και την Φύση.Αποτελεί την εκδήλωση της έμπρακτης Αγάπης στον Θεό , στην Δημιουργία, στον Άνθρωπο και το Μέλλον του.

Το Σωματείο μας «ΑΡΤΟΣ & ΔΡΑΣΗ» δημιουργήθηκε πριν 14 χρόνια από μια ομάδα φίλων που προσπαθούσαν να εκφράσουν ό,τι ελέχθη παραπάνω .Σκέφτηκαν ότι η ομαδική προσπάθεια και συνεργασία πολλαπλασιάζει – κατά – πολύ το τελικό αποτέλεσμα.

Σαν πρώτη φάση ασχοληθήκαμε με την συλλογή τροφίμων και την διανομή τους στους συνανθρώπους μας που τα χρειάζονταν. Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών  ήταν ο πρώτος χορηγός μας καθώς και 3-4 αρτοποιίες Θεσσαλονίκης. Σε δεύτερη φάση μεταφέραμε τροφές από Ξενοδοχεία / Δεξιώσεις  και catering , φροντίζοντας ιδιαίτερα την μεταφορά τους υπό συνθήκες υγιεινής και την άμεση διανομή τους.

Όμως γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι άνθρωποι που έχουν δυσκολίες στην εξεύρεση τροφίμων έχουν και πολλά άλλα προβλήματα. Έτσι, σιγά – σιγά ο ΑΡΤΟΣ έγινε ΔΡΑΣΗ δηλ. ανθρώπινη υποστήριξη με άμεσο τρόπο που βελτίωνε την ζωή και λιγόστευε τα προβλήματα.

Η ιστορία μας περιγράφεται με σύντομο τρόπο στο Έντυπο «Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ» και με λεπτομερέστερο τρόπο στα «ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΜΑΣ» των αντίστοιχων ετών και μπορεί κανείς να βρει στοιχεία στο :

http://Artosdrasi.rei.gr

Επιγραμματικά θα πούμε ότι βοηθούμε περίπου 20.000 περιπτώσεις κάθε χρόνο , ότι λειτουργούμε 8 παραρτήματα στην Ελλάδα και ότι έχουμε εξυπηρετήσει 300.000 περιπτώσεις στην διάρκεια της 14ετούς λειτουργίας μας.

Το κάθε ένα Παράρτημα εξυπηρετεί του λήπτες βοηθείας σε θέματα όχι μόνο διατροφής, ιματισμού, μικροεπίπλων αλλά εάν και εφόσον δύναται και σε θέματα ανθρώπινης υποστήριξης (υγεία, εκπαίδευση, συμβουλευτική, εξεύρεση εργασίας κλπ).

Επίσης βοηθούμε και άλλα Ιδρύματα / Ξενώνες / ΜΚΟ όπως οι Φυλακές  (Ανηλίκων /Αυλώνας ,Γυναικών / Θηβα, Κορυδαλλού, Τμήμα Μεταγωγών)   Ξενώνες  (“Μερίμνης Ανηλίκων”, “Κιβωτός”, “Γαλήνη”, “Μητέρα Τερέζα” κ.α.) καθώς και άλλες ΜΚΟ.

Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας ΜΚΟ Ελλάδος όπου μετείχαμε στο Δ.Σ. αυτής για 10 συνεχή έτη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του Εθελοντισμού.

Το βιβλίο που εκδώσαμε “ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΝΘΡΩΠΩΝ” χρησιμεύει σαν εκπαιδευτικό βοήθημα σε Σεμινάρια εκπαίδευσης εθελοντών.

Θα μπορούσα να αναφέρω για ώρες τις  δραστηριότητες που οι εθελοντές του ΑΡΤΟΣ ΔΡΑΣΗ κάνουν με σκοπό την υποστήριξη των συνανθρώπων μας χωρίς να βασιζόμαστε σε κρατική βοήθεια ούτε σε “προγράμματα” αλλά μόνο στην διάθεση και χορηγίες εταιριών αλλά και αγνώστων – σε εμάς – ιδιωτών,

Όμως προτιμώ να αναφέρω εδώ ένα άλλο εθελοντικό έργο που φαίνεται ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο τα χρόνια που έρχονται. Το έργο αυτό ονομάζεται ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Λόγω της πρόσφατης Οικονομικής Κρίσης πολλοί άνθρωποι βρέθηκαν χωρίς εργασία και χωρίς πρόσβαση σε λύσεις που απαιτούνται. Αν και ο καθένας  έχει μία ειδικότητα ή χρόνο να διαθέσει ή διάθεση να βοηθήσει του λείπει ή ο χώρος (μια αίθουσα), ή τα μέσα (τηλέφωνο, Η/Υ, Internet κλπ), ή οι γνωριμίες για να εκδηλώσει τη διάθεση του να βοηθήσει ή να αναζητήσει κάποια λύση για τον ίδιο.

Ο Άρτος Δράση δημιούργησε ομάδες εθελοντών (από τους λήπτες βοηθείας) , οργανώνει συσσίτια με μάγειρες και σερβιτόρους από τους ίδιους τους  λήπτες βοηθείας, οργανώνει μαζική αγορά τροφίμων σε τιμές υπέρ-χονδρικής, σεμινάρια για εξεύρεση εργασίας κ.α προσφέροντας τα μέσα που διαθέτει υπέρ της ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΝΣΗΣ.Τα αποτελέσματα είναι πολύ και μπορούμε να μεταδώσουμε την εμπειρία μας σε όποιον μας το ζητήσει.

Μπορείτε να μας βρείτε:

ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν.ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ
Γλυφάδα-Ηλιούπολη
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ν.ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Πλ.Βικτωρίας Αινιάνος 8,10434 Αθήνα Καραισκάκη 75
& Θριασίου
Πρόεδρος  Σωματείουκος

Λάζαρος  Παπαγεωργίου

 

Τηλ  210 8810822

Φαξ  210 8810721

Κιν    6944 344450

ArtosDrasi@REI.gr

Υπεύθυνες Συντονίστριεςκα ΜαριάναΤριάντη-
κα Κατερίνα Νταρούση

Τηλ 210 5578864

Φαξ 210 5578864

ArtosDrasi@REI.gr

Υπεύθυνοι Συντονιστέςκα Μαυροειδή Γεωρ. – Γλυφάδα

Τηλ  210 9645374 Κιν 6948890108

κ. Θ.Βερβερέλης – Ηλιούπολη

Τηλ 2177044280 Φαξ 2109922946

Κιν 6985899807 artosdrasi_nap@hotmail.com

Υπεύθυνη Συντονίστριακα

Ελένη Λίνα

 

Τηλ 210 2529539

Κιν 6937  706168

linnaselana@yahoo.gr

 

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Υπεύθυνη Συντονίστριακα Έφη  Κουρσούμη
Τηλ 26510 44571 Κιν. 6945 773421

efithe@gmail.com

Υπεύθυνος  Συντονιστήςκος Ζαδέλης Δημήτριος

κιν.6984 288117

artosdrasi-evoia@hotmail.com

Υπεύθυνοι   Συντονιστέςκος Γ. Γαβριηλίδης – κα Σ. Λεοτσίνη

Τηλ 2310 435655, Φαξ 2310 435655,

Κιν. 6945 038390 ne7669@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

Χρειαζόμαστε  κυρίως Τρόφιμα
(μακαρόνια – ρύζι – όσπρια – γάλα εβαπορέ – χυμός, ντοματάκια –  κονσέρβες – ζάχαρη, λάδι)
.

 

Επίσης  διαρκής και μεγάλη  είναι πάντα  η  ανάγκη σε Εθελοντές που  θα  προσφέρουν τον  χρόνο  τους  ανιδιοτελώς,  και  έχουν τη διάθεση να συμμετάσχουν ενεργά  στη  δράση  μας.

 

Με μεγάλη μας  χαρά   θα  θέλαμε να σας γνωρίσουμε  από κοντά.

 

Η δραστηριότητα του «ΑΡΤΟΣ-ΔΡΑΣΗ» επεκτείνεται χωρίς να χάνει τους στόχους της. ‘Εχουμε πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων μας και προχωρούμε – βήμα προς βήμα – σε ό,τι νομίζουμε ότι είναι κοινωνικά χρήσιμο και εφικτό. ‘Εχουμε την ευτυχία και την χαρά να βλέπουμε πολύ συχνά να γίνονται θαύματα μπροστά στα μάτια μας και τον εσωτερικό κόσμο πολλών από εμάς ν’αλλάζει.

 

 

Αγαπητοί φίλοι,

 

1 Το Σωματείο μας απέδειξε ότι μια μικρή ομάδα ανθρώπων με εστιασμένο ενδιαφέρον μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του ανθρώπινου πόνου.

2 Στις δύσκολες μέρες που ξημερώνουν ας μη ξεχάσουμε ότι για όλους μας ισχύει το «σήμερα εσύ, αύριο εγώ» και στα καλύτερα και στα χειρότερα.

3 Ας μη μείνουμε απαθείς στην ανθρώπινη δυστυχία.

4 Ας ενεργήσουμε για να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο, όχι μόνο για μας αλλά και γι αυτούς που θά ‘ρθουν.

5 Ας διαχειριστούμε τον κόσμο και τη ζωή μας με υπευθυνότητα προς το συμφέρον και του σήμερα και του αύριο.

6 Ας αφήσουμε έναν καλύτερο κόσμο απ’αυτό που παραλάβαμε.

7 Ας συνειδητοποιήσουμε ότι το αντίθετο του φιλάνθρωπου είναι ο αδιάφορος.”